Vergroening Winkelcentrum Ypenburg

Zachte laag aanbrengen in een versteende wereld, bovenop een parkeergarage

Te midden van een versteende omgeving, waar beton overheerst en wind vrij spel heeft, hebben wij een zachte laag aangebracht. In 2008 vergat men in het winkelcentrum Ypenburg een essentieel element: groen. Ondernemers, gemeenteambtenaren, winkeliers en bewoners waren het er unaniem over eens dat het winkelcentrum meer moest bieden dan kale straten en een winderig plein. Samen met het team van Coöperatie Tussentuin hebben we een transformatie teweeggebracht. Langgerekte plantsoenen met geïntegreerde houten banken nodigen nu uit tot rust en ontspanning te midden van het groen, een welkome afwisseling tijdens het winkelen.

Het ontwerp van de beplanting is zorgvuldig afgestemd op de omgeving, met oog voor schaduw en wind. Omdat onder de straten een grote parkeergarage ligt, hebben we slimme regenwatervoorzieningen geïntegreerd. Zo wordt regenwater langer vastgehouden, waardoor de plantsoenen minder snel uitdrogen en hun pracht behouden.

De realisatie van dit ontwerp was mogelijk dankzij nauwe samenwerking met de gemeente, het ingenieursbureau en een gedreven opdrachtgever. Het resultaat mag er zijn, en het is onze hoop dat meer parkeerdekken deze groene transformatie zullen omarmen.

Foto’s: Fleur Beerthuis