Groen schoolplein OBS ’tLandje Rotterdam Centrum

Natuurlijk schoolplein in de openbare ruimte, hartje Rotterdam.

Als ontwerper bij Coöperatie Tussentuin heb ik met veel plezier gewerkt aan de transformatie van een kaal tegelplein naar een levendig natuurlijk speelplein. In samenwerking met Annemiek Bongers hebben we een plan ontwikkeld dat aansloot bij de visie van de school. Met een team van betrokken professionals hebben we dit plan tot leven gebracht.

Jan de Vries, ook bekend als ‘Grijs kleurt groen’, heeft ons ontwerp op een prachtige manier gerealiseerd. Hij kreeg hierbij veel vrijheid om creatief om te gaan met materialen, vormen en praktische oplossingen. We mochten helpen bij de uitvoering bij het bouwen van de stapelmuurtjes. Ook na de realisatie bleef Jan betrokken bij het onderhoud van de nieuwe speelnatuur.

Het resultaat is een prachtige natuurspeelplek in een stenig gebied van de stad. Het groene speelplein wordt intensief en op zeer gevarieerde wijze gebruikt door zowel de kinderen van de school als uit de buurt. Waar voorheen wachtrijen stonden voor de schuur met fietsjes, zie je nu een levendige mix van activiteiten. Van klauteren tot glijden, van fietsen tot spelen in het keukentje en het pompen van water; de kinderen hebben alle vrijheid om te ontdekken en te ravotten in het groen. Het is een waar paradijs geworden waar plezier en natuur hand in hand gaan.

Foto’s: Fleur Beerthuis