info

Architectuur

Buro Lina is opgericht door Tanja Lina. Met een bachelor HTS Bouwkunde (Hanzehogeschool Groningen) en een bachelor Interieurarchitectuur (Willem de Kooningacademie Rotterdam) op zak, begon Tanja in 2006 aan de Rotterdamse Academie voor Bouwkunst. Daar studeerde ze in 2010 of als ‘Master of Architecture’, met als afstudeeropgave: ‘Ontmoetingsruimte in de verdichte stad’. De interesse voor dit onderwerp is gebleven, met als focus de verbinding van de architectuur met de stedenbouwkundige en landschappelijke situatie. Bij het werken op het raakvlak van verschillende disciplines staat samenwerking centraal: enerzijds de makers (architect, landschapsarchitect, bouwers, hoveniers, etc) en anderzijds de gebruikers (eigenaren, bewoners, voorbijgangers, etc). In de stad, die steeds meer verdicht, wordt de ruimte tussen de bebouwing steeds belangrijker. Ook deze ruimten willen we vormgeven, vergroenen en een identiteit toekennen.

 

Buitenruimte en groen

Voor groenontwerp werkt Buro Lina vanuit Stichting Tussentuin, waar Tanja initiatiefnemer van is.  Stichting Tussentuin werkt sinds 2012 aan collectieve groene ruimte in de stad, zie www.tussentuin.nl. Naast diverse binnenterreinen hebben we de afgelopen jaren ook regelmatig projecten gerealiseerd in de openbare ruimte. We hanteren een werkwijze waarbij participatie van bewoners bepalend is gedurende het gehele proces, zowel in de planvorming als tijdens en na de realisatie. Door een open houding naar elk type bewoner zijn we in staat om uiteenlopende belangen samen te brengen. We komen de bewoners niet de les lezen over hoe het moet. Wat we wel doen is mogelijkheden aandragen, enthousiasmeren en goed luisteren naar wat er speelt. Daarnaast zijn we gewend om gedurende langlopende processen goede contacten te onderhouden met diverse betrokken partijen, zoals onder gemeentes, woningbouwcorporaties, stadsbeheer, etc.
We vinden het belangrijk om zo snel mogelijk tot activiteiten over te gaan met bewoners, op het moment dat het enthousiasme groot is bij de mensen. Betrokkenheid hiervoor kun je kweken door zelf de handen uit de mouwen te steken. Uiteindelijk is het wel de lange termijn waar het om draait, zodat ook het onderhoud van het groen een belangrijk onderdeel van het proces is.

 

Interieurarchitectuur

Voor ons gaat interieurarchitectuur over een uitnodigende sfeer, praktisch gebruik en duurzaam ontwerp. Duurzaamheid zit in het materiaalgebruik, de afwerking en vormgeving. Voor interieuropgaven werken we samen met interieurarchitecten die dagelijks bezig zijn met nieuwe meubels en materialen. Buro Lina brengt graag uiteenlopende wensen samen tot een eenduidig verhaal. Wanneer het gaat om een groep gebruikers doen we vaak een aantal interieurworkshops. Aan de hand van deze workshops wordt respectievelijk een ruimtelijke programma van eisen, een moodboard en ten slotte een interieurontwerp gemaakt.