Spetterflat: Klimaatadaptieve Binnentuinen in Mathenesserflats

De Spetterflat is een innovatief project in de Rotterdamse wijk Bospolder Tussendijken. Onder de vlag van Tussentuin, en in samenwerking met Fien Dekker van Rain(a)Way, hebben wij bij woningcorporatie Havensteder een plan ingediend om de gezamenlijke binnenplaatsen van de drie Mathenesserflats om te toveren tot klimaatadaptieve binnentuinen. Dit deden we in nauwe samenwerking met de bewoners en WijkTV.
Lees onder de beeldengalerij meer over de achtergrond van dit project.

Achtergrond

Bewoners van de Mathenesserflats hadden veel overlast door problemen met de riolering, voornamelijk veroorzaakt door een overvloed aan regenwater. Tegelijk met het grootschalig onderhoud aan de gebouwen, besloot Havensteder om ook de binnenterreinen aan te pakken en deze klimaatadaptief te maken. Dit is waar ons project, De Spetterflat, van start ging.

Het Project

Het idee achter De Spetterflat is simpel maar doeltreffend: samen met de bewoners creëren we een ontwerp waarbij elke druppel regenwater wordt opgevangen en benut op de binnenterreinen. Het plan werd goedgekeurd door Havensteder en we zijn vol enthousiasme aan de slag gegaan.

Bewonersbetrokkenheid

Om de bewoners actief bij het project te betrekken, hebben we diverse bijeenkomsten en activiteiten georganiseerd:

  • Wensenwaslijn: Samen met de bewoners maakten we een wensenwaslijn over de binnentuin.
  • Speurtocht voor kinderen: We organiseerden een speurtocht door de tuin, speciaal voor de jongste bewoners.
  • Spoken word-artist: Een rap met alle input van de bewoners werd gecreëerd om hun ideeën en wensen op een creatieve manier te integreren.

Deze activiteiten zorgden niet alleen voor een sterke verbinding tussen de bewoners, maar ook voor acceptatie van de te realiseren plannen.

Het Ontwerp

Het uiteindelijke ontwerp is een perfecte mix van de wensen van de bewoners en de noodzaak om regenwater op te vangen. Enkele highlights zijn:

  • Wadi: Een geul in het maaiveld die bij veel regen volloopt en water opvangt.
  • Afkoppeling regenpijpen: Door regenpijpen af te koppelen van het riool en naar de wadi te leiden, wordt overtollig regenwater efficiënt beheerd.
  • Natuurlijke uitstraling: Een pad met een brug over de wadi en onderhoudsvriendelijke beplanting geven de tuin een prettige en natuurlijke uitstraling.
  • Speelterrein: De tegels worden vervangen door gras om meer regenwater op te vangen. Een pannakooi zorgt voor een veilige speelplek voor kinderen.
  • Ondergrondse waterbuffer: Schelpen onder de grond vangen regenwater op, waarop de regenpijpen worden aangesloten.

Rain(a)Way Wave-tegels

Rondom het binnenterrein zijn de stoeptegels vervangen door Rain(a)Way Wave-tegels. Deze innovatieve tegels worden in verschillende patronen toegepast:

  • Dichte patronen: Op de belangrijkste looppaden voor optimale begaanbaarheid.
  • Open patronen: Op andere plekken om groen te laten groeien en regenwater naar de grond te laten infiltreren, wat helpt tegen wateroverlast en hittestress.

De oude stoeptegels zijn hergebruikt voor plantenbakken, wat bijdraagt aan duurzaamheid en een circulaire economie.

Samen bouwen aan een groenere toekomst

De Spetterflat is een prachtig voorbeeld van hoe klimaatadaptatie en bewonersparticipatie hand in hand kunnen gaan. Samen met de bewoners van de Mathenesserflats creëren we een groene, leefbare en duurzame omgeving waar iedereen trots op kan zijn.

Wil je een indruk krijgen van het proces? Bekijk dan het filmpje, gemaakt door WijkTV.

Buro Lina / Tussentuin werkte hiervoor samen met:

Fien Dekker: Rain(a)Way
Wim Wiegmann en Ron Blom: WijkTV
Meriam Beek en Annemieke Westerink: Activiteiten Spetterkids
Havensteder en Gemeente Rotterdam: Opdrachtgevers
Heembouw: Aannemer renovatie Mathenesserflats
Hovenier aanleg binnenterrein: Donkergroen
Beheer: Allgroen B.V.
Odair Inocencio: Spoken Word
En natuurlijk de bewoners van de Matthenesserflats!