Bat-hotel

Mock-up tentoongesteld in de Kunsthal Rotterdam tijdens het IABR 2014. Onderdeel van het project 7 Seasons, Stichting Rotterdam Natuurlijk.

Te vaak zien we in de stad vuile gevels, gemaakt van vlakke gevelplaten. Esthetisch gezien een doorn in het oog. Maar ook qua biodiversiteit bieden deze gevels geen enkele huisvestingsmogelijkheid voor insecten, vleermuizen en vlinders.

Dit gevelsysteem, ontwikkeld door Buro Lina in samenwerking met Studio Joost van Dijk, biedt huisvesting aan vleermuizen, vlinders en bijen achter een bewerkte, hergebruikte Trespa Plaat.
De bovenste zone is een Vleermuis Hotel met 3 verschillende warmte zones. De ventilatiesleuf aan de voorzijde zorgt voor temperatuurverschil in de 1e zone. Ronde gaten in de multiplex platen bieden de vleermuis mogelijkheid van zone te wisselen. De groeven in de multiplex platen geven de vleermuis meer grip.
De langwerpige sleuven geven toegang tot het Vlinder Hotel. Ze kunnen schuilen in ruime kamers.
Achter de ronde gaten zit een Bijen Hotel voor solitaire bijen. In blokken hout zijn diepe gaten geboord.
Het geheel wordt geplaatste voor de bestaande achterconstructie van de gevel, voorzien van luchtspouw, stijl- en regelwerk en waterkerende folie.