Binnentuin Hofdijk

Niemand was echt tevreden over de voormalige inrichting van de binnentuin aan de Hofdijk in Rotterdam. Het groen was verwaarloosd en de speelelementen waren weinig kindvriendelijk. Een gedreven bewoner mobiliseerde een groep actieve bewoners met verschillende culturele achtergronden. Deze bewonersgroep nam het initiatief om samen met landschapsontwerper Eric Douma en architect Tanja Lina de binnentuin aan te pakken.

Bewonersinitiatief

Via deelgemeente Noord wist men middels een bewonersinitiatief extra financiële middelen te genereren voor de aanleg van de tuin. Nu is het een prachtige plek waar de buurtkinderen heerlijk kunnen spelen. Er is een reliëf aangebracht op het binnenterrein met verschillende speelaanleidingen, zoals de beekloop, klimstammen en een kruipbuis. Voor kinderen is het fantastisch rond te rennen over de heuvels en te kliederen met zand en water. Ook is er een vuurplaats voor het maken van een spannend kampvuur. De boomhut is het letterlijke hoogtepunt van het project. Deze is speciaal ontworpen en gemaakt voor de tuin.

Spelen en tuinieren

Naast spelen wordt er ook gewerkt: jong en oud onderhouden samen de moestuinen. Er zijn 3 grote moestuinen waar bewoners een eigen veldje kunnen krijgen. Bewoners verbouwen hier hun eigen groenten of maken er een vrolijk bloemenveld van. De actieve bewoners hebben ook zelf actief meegebouwd aan een tuinhuisje, een grote ontmoetingstafel en een wilgentunnel. Het zelfbeheer voor de collectieve onderdelen is door de gemeente overgedragen aan de bewoners in de vorm van een zelfbeheercontract.