Binnentuin Onze Tuin

Onze Tuin

Transformatie binnentuin

Bij woningbouwvereniging Havensteder ontstond in 2009 de wens om een verwaarloosd binnenterrein in de Provenierswijk te transformeren tot collectieve binnentuin. Tanja Lina en Barbara Janssen waren als architecten betrokken bij de ontwikkeling en realisatie van deze tuin. Gedurende een aantal jaren is intensief overleg geweest met de bewoners. Zo ontstond een groep geïnteresseerden die zich in wilde zetten voor de realisatie en het onderhoud van de tuin.

Binnentuin Onze Tuin is omringd door 256 huurwoningen, waarvan 38 woningen over een eigen tuintje beschikken. De grond van de hele binnentuin moest worden opgehoogd, vanwege verzakking. Dit had een enorme impact op bewoners, groen en de biodiversiteit. Deze ingreep maakte het mogelijk grote veranderingen aan te brengen op het binnenterrein. Hierdoor kon het terrein efficiënter worden ingericht en ontstond er ruimte voor collectieve ontmoetingsplekken.

In de centrale siertuin is een grote gemeenschappelijke tafel geplaatst, waar bewoners kunnen eten, maar ook andere activiteiten zijn mogelijk, zoals knutselen voor de kinderen. Naast het toegangshek is een oude berging omgebouwd tot ontmoetingsruimte. Bewoonster Daisy organiseert vanuit hier diverse activiteiten voor de kinderen. Het bouwblok is lang en smal, met aan één van de uiteinden een opening. Deze is afgesloten met een hek, opgebouwd uit fietsen die werden gevonden in één van de bergingen. Het hek is gemaakt door kunstenaar John Bosma i.s.m. jongeren uit het blok. Wanneer er activiteiten zijn staat het hek van Binnentuin Onze Tuin open.

Realisatie

De tuin is in het voorjaar van 2012 geopend. Naast een collectieve siertuin is een daktuin met moestuinbakken op een bergingsblok gerealiseerd. Bewoners en kinderen hebben hier hun eigen stukje moestuin. De tuingroep runt het onderhoud.

De ontwikkeling van Onze Tuin is een leertraject geweest. Al doende zijn vragen beantwoord als: hoe kan verantwoordelijkheid op een goede manier gedeeld worden, hoe kan er het beste met toegankelijkheid omgegaan worden en hoe is de relatie tussen de privétuinen en het collectieve gedeelte.

Een bewoonster is sinds ze kinderen heeft meer betrokken geraakt bij de buurt. “Vanaf het begin af aan was ik nieuwsgierig naar de tuinplannen. In het begin kende ik veel mensen niet. Door de tuin hebben we elkaar leren kennen en ben ik met enkelen bevriend geraakt. Het feit dat er een positieve energie in deze tuin is (in tegenstelling tot het plein hiernaast) is onwijs belangrijk voor de wijk!”

Tussentuin

Deze tuin is aanleiding geweest om Stichting Tussentuin op te starten

Locatie

Provenierswijk, Rotterdam

Jaar realisatie

2012

Bouwkosten

400.000,- euro

Financiering realisatie

Stichting Havensteder, Stichting Doen, Gemeente Rotterdam

Jaarlijkse onderhoudskosten

Onbekend

Eigenaren

Havensteder

Betrokken partijen

Buro Lina (architect), Barbara Janssen (architect), KOOLontwerpers (ontwerpers en activiteiten), John Bosma (kunstenaar), GKB-groep (hovenier), BuurtLab (activiteitenbegeleiders), Gemeente Rotterdam (financiering), Stichting Doen (financiering)

Oppervlakte collectieve tuin

Ca. 1000 m2

Oppervlakte privétuinen

Ca. 1650 m2

Functies

Bergingen, Moestuin, Siertuin, Speelplekken, Wandelpad, Zitplekken

Bewaren