Groenontwerp Leidschenveen

Vanuit Stichting Tussentuin is Buro Lina gevraagd om een groenontwerp te maken voor de openbare ruimte rondom bouwblok Cluster J en voor het binnenterrein. Voor de beplanting is hiervoor samengewerkt met landschapsarchitect Marieke de Keijzer. De opdrachtgever Heijmans Vastgoed B.V. wil hier een aantrekkelijke leefklimaat creëren voor gezinnen. Het plangebied ligt tussen de Henriette van der Meydreef, de Emmy Belifantendreef en de Zoetermeerse Rijweg.

Doel

De Zoetermeerse Rijwek is een drukke verkeersader. Het doel van het ontwerp is het creëren van een barrière tussen de Zoetermeerse Rijweg en het woonblok. Vanuit de woningen hebben de nieuwe bewoners zicht op kleurrijke beplanting. Omdat het hier gaan om openbare ruimte hebben we overleg gevoerd met de afdeling groenbeheer Leidschenveen – Ypenburg. Hierdoor bleek het mogelijk om af te wijken van de doorsnee aanpak van gemeentelijk groen. Daardoor konden we variëren in boomkeuze, vaste planten toepassen en bloembollen toevoegen in gazons. Met het ontwerp willen we graag meer kleur en karakter toevoegen.

Groen binnenterrein

Ondanks het feit dat het binnenterrein voornamelijk bestaat uit parkeerplaatsen, hebben we hier toch een groen karakter aan kunnen geven. Er wordt een grastegel toegepast, waardoor zowel de parkeerplaatsen als rijbanen groen ogen. Op de minimale collectieve ruimte die over blijft wordt een kleine natuurlijke tuin gemaakt met vaste planten, bloembollen en inrichtingselementen gemaakt van boomstammen. De privétuinen worden omheind door hagen en rasters met klimplanten.

Bomen

Voor de boomkeuze is rekening gehouden met de te bouwen architectuur en de directe omgeving. De straten rondom het kavel krijgen een eigen boom, die past bij het karakter van de straat. In de Henriëtte van der Meydreef is vanwege ondergronds leidingen geen ruimte voor bomen, daar wordt gekozen voor een kleurrijke heester.

De groenstrook langs de Zoetermeerse Rijweg krijgt bloeiende eilanden in het gazon. De vaste planten bestaan uit paars/blauwe en witte tinten gecombineerd met siergrassen. Daarbij worden in de gazons bloembollen geplant. Het kleurrijke beeld wordt de blikvanger voor de bewoners.

De boomkronen en de gemengde haag schermen de woningen af van de drukke verkeersader. Met de keuze van bomen (grootte) wordt bovendien de hiërarchie in de infrastructuur ondersteund.